Hondenmeester

Veel hondeneigenaren ondervinden moeilijkheden in de opvoeding van hun hond. De hond luistert niet als hij wordt geroepen. Het wandelen is een zware en vermoeiende job, want de hond trekt en is dolenthousiast. Bezoek wordt hartelijk begroet met storend springen. Dit zijn maar enkele voorbeelden waarin de meeste eigenaars het ongewenste gedrag van hun hond ondergaan. Ze denken al snel dat er niets aan te doen is. Zonder het te beseffen is het de hond die doet waar hij zin in heeft en is het de baas die uitwegen zoekt om de situatie leefbaar te houden. Sommigen mensen gaan naar de hondenschool en leren wel enkele zaken bij, maar de problemen geraken niet helemaal opgelost. Al snel wordt de zaak opgegeven en denken ze dat dit gewoon het karakter is van de hond.

IMG_6000-1.jpg

Veel mensen vinden dan ook dat hun honden schatjes zijn. ‘Oh, ze zijn zo lief!’ Maar, van zodra ze buitenshuis komen vallen ze wel elke hond aan die ze zien, lopen parmantig voor hun baasjes op, net alsof ze napoleon zijn. Maar, ze lopen er wel knap bij, mooi geschoren en getrimd! We leven in een maatschappij waar uiterlijke schoonheid boven comfort wordt gekozen. Trimsalons ontspruiten op elke hoek van de straat en honderden euro worden betaald om de hond er maand na maand goed uit te laten zien. Alleen maar omdat wij als mens de hond op die manier mooier vinden. Toch, zal geen enkele hond dromen over zijn uiterlijk. Een hond zoekt echter wel naar duidelijkheid en structuur. Duidelijke regels en genoeg beweging zorgen ervoor dat hij een kwalitatiever leven krijgt. Dat is het waar een hond over droomt. Wanneer de baas dit niet kan bieden, zal de hond de taak als leider op zich nemen, want in zijn ogen moet iemand het doen. Dit in het belang van de roedel. Zo snel als een hond de leiderrol heeft overgenomen, zo snel kan hij dit ook afgeven. Het moet alleen duidelijk gemaakt worden aan de hond. Daarvoor moet men gewoon de hondentaal leren spreken.

 IMG_5774-1.jpg

Als wereldkampioen sledehondenrennen heb ik reeds ontzettend veel ervaring opgedaan bij het werken met roedels honden. Ik train mijn zes sledehonden op een manier zodat ze als team samenwerken. Net zoals ze in de natuur zouden jagen. Ze lopen wel degelijk voor mij op, want ze trekken nu eenmaal de slede. Maar, ik fungeer nog steeds als roedelleider. Ook al leer ik de honden trekken, toch lopen ze automatisch alle zes achter mij aan wanneer ik de roedel meeneem op een ontspannen wandeling. Dit zonder leiband of veel oefening, want de regels zijn zeer duidelijk en voor de honden is het super logisch om achter de roedelleider te wandelen. Zo leer ik ze aan dat spanning, enthousiasme en stress alleen maar in gecontroleerde situaties geduld wordt. Ze moeten evenzeer rustig kunnen wandelen of spelen, wanneer ik dit vraag. Het is heel belangrijk dat honden ook geestelijk tot rust komen. Alleen zo bereiken ze het natuurlijke evenwicht.

85e7684dc76343858497e93d078d7751-15-1.jpg

LOGO_FINAAL_BaselineJPG-7.jpg